5 Handige Tips om Snel en Efficiënt Te Werken met Canva

Als beginnend ondernemer is tijd kostbaar. Je hebt al genoeg aan je hoofd met het opzetten van je bedrijf, het ontwikkelen van je branding en het verbeteren van je online zichtbaarheid. Gelukkig is Canva er om je te helpen bij het creëren van prachtige visuele content zonder dat het veel tijd kost. In deze blogpost deel ik vijf handige tips om snel en efficiënt te werken met Canva zodat je tijd over hebt om te ondernemen.

1. Maak Gebruik van Sjablonen

Een van de grootste tijdsbesparers in Canva zijn de sjablonen. Canva biedt duizenden sjablonen voor allerlei soorten content, van social media posts en presentaties tot visitekaartjes en flyers. Maar je kunt ook templates kopen of je eigen sjablonen maken. Door gebruik te maken van sjablonen hoef je niet vanaf nul te beginnen en kun je je ontwerpen snel aanpassen aan je eigen huisstijl.

Tip: Zoek naar sjablonen die passen bij jouw merkidentiteit en bewaar je favorieten voor snel gebruik in de toekomst.

2. Gebruik de ‘Brand Kit’ Functionaliteit

Als je regelmatig ontwerpen maakt voor je bedrijf, is de ‘Brand Kit’ functionaliteit een must. Hiermee kun je jouw merklogo, kleuren en lettertypen opslaan, zodat je ze gemakkelijk kunt toepassen op al je ontwerpen. Dit zorgt voor consistentie in je visuele content en bespaart je tijd omdat je niet telkens opnieuw alles bij elkaar hoeft te zoeken.

Tip: Voeg al je merkassets toe aan je Brand Kit zodra je begint met Canva, zodat je direct aan de slag kunt.

3. Maak Slim Gebruik van Mappen

Canva biedt de mogelijkheid om je ontwerpen en assets in mappen te organiseren. Dit helpt je om overzicht te houden en snel te vinden wat je nodig hebt. Je kunt mappen maken voor verschillende soorten content, projecten of klanten, afhankelijk van wat voor jou het meest logisch is. Bijvoorbeeld een map per project of per bedrijfsonderdeel.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een mat met Clients: dit is een map met documenten en templates die beschikbaar zijn voor klanten. Zodra ik hierin aanpassingen maak kunnen klanten dit zien. Door ze in een aparte map te organiseren voorkom ik dat ik ze per ongeluk aanpas.

Tip: Label je mappen duidelijk en consistent om zoekwerk te minimaliseren.

4. Pas Slimme Afbeeldingszoekopdrachten toe

Canva heeft een uitgebreide bibliotheek met gratis en betaalde afbeeldingen, iconen en illustraties. Gebruik specifieke zoekwoorden om snel de juiste afbeeldingen te vinden die passen bij je ontwerp. Voeg bijvoorbeeld watercolour toe voor geverfde afbeeldingen of drawing voor getekend, line voor een lijnafbeelding.

Tip: Sla je favoriete afbeeldingen en elementen op in een aparte map of voeg ze toe aan je huisstijlboek voor toekomstig gebruik.

5. Maak Gebruik van Snelle Toetsen

Wist je dat Canva verschillende sneltoetsen heeft die je kunt gebruiken om nog sneller te werken? Door deze toetsencombinaties te leren, kun je je workflow aanzienlijk versnellen. Enkele handige sneltoetsen zijn:

 

    • Ctrl + C (Cmd + C op Mac) om te kopiëren

    • Ctrl + V (Cmd + V op Mac) om te plakken

    • T om snel een tekstvak toe te voegen

    • R om een rechthoek toe te voegen

    • Shift + klik om meerdere elementen tegelijk te selecteren

Tip: Bekijk de volledige lijst met sneltoetsen in Canva: Link naar de lijst

Ik kan nog wel 30 tips geven om zo efficiënt mogelijk je content te produceren maar ik hoop vooral dat je hiermee alweer wat geholpen bent!

Wil je alles uit Canva halen en tijd over houden voor het ondernemen? Dan kun je met mijn DIY Branding in Canva aan de slag om de branding on point te krijgen en met plezier content te maken. Klik voor meer info hier!